Vancouver

Photo Gallery: Stunning Burnaby Home Renovation, Before and After

TQ Construction returns the "wow factor" to a once-ahead-of-its-time, dated Burnaby home, transforming it into a stylish yet highly functional living space

By
REW.ca
February 25, 2016






The rear of the home has been opened up with twin 12-foot sliding patio doors, creating a 24-foot expanse of indoor-outdoor "flow," effectively expanding the new great room through the warmer months
The formerly underused, narrow rear deck (inset) was expanded to allow for a kitchen-accessible barbeque area and glass-covered pergolas were added to allow for year-round use
The previously disconnected kitchen, family room and eating area have been combined, resulting in a great room with a floor-to-ceiling, double-sided fireplace with walk-through access to kitchen on either side
The raised floor of the original dining-room (inset) was extended into the old living room, creating space for a larger, completely relocated kitchen with a generous island and breakfast bar
The two-sided fireplace floats in a floor-to-ceiling concrete-finished tile surround, creating visual separation between the cooking and lounging areas. Two skylights cut into the original cedar-lined cathedral ceiling flood the space with natural light
What was previously a dark and dysfunctional kitchen (inset) now has state-of-the-art appliances and is easily accessible from the patio, which is ideal when entertaining
The formal dining-room was relocated into the remaining area of the living room. The fireplace was also moved, replaced with energy-efficient insert, and raised to be enjoyed at eye-level when seated
Before the renovation (left), the entrance was dark and uninviting. After: double French entry doors create a sun-drenched foyer, and the glass in the staircase adds stylish, bright feel
The laundry on the home’s upper level is concealed by the creative use of a roll-up garage door, consistent with the clean, masculine design
In the master ensuite, which was previously very dated (inset), TQ created a tranquil, spa-like retreat with minimalist design and uncluttered aesthetic
The large glass doors and open deck of the renovation improves the connection of the home to its exterior spaces while modernizing the appearance

This Burnaby homeowner wished to return the “wow factor” to his once-ahead-of-its-time home, which was no longer delivering the impact that had initially drawn him to buy it almost 25 years ago. The house had good bones and a great location in an established neighbourhood, but needed some serious updating.

TQ Construction’s objective was to create the requested contemporary, clean, uncluttered and masculine aesthetic, with a design driven by the owner’s passion for cooking and entertaining.

The home was transformed into an open-concept living space with a seamless flow between indoor and outdoor areas. The disconnected kitchen, family-room and eating-area were combined, resulting in a fabulous great room with a central floor-to-ceiling, double-sided fireplace offering walk-through access to the new kitchen on either side.

In addition, the desire for a peaceful spa-like retreat led to an ensuite bathroom design inspired by modern and Asian styles, creating elegance through a minimalist approach. TQ installed a standalone tub and no-threshold walk-through shower with a bench seat and full-height tiling, accessed from either side of a floor-to-ceiling frameless-glass panel.

This contemporary Burnaby oasis was named winner of the “Best Whole House Renovation: $250,000-$500,000" category in the last National SAM Awards competition.

The homeowner tells TQ Construction, “It’s changed the way I live... I had this huge house, but really only used three rooms... I now live in the whole home, compared to just 20 per cent of it.”

To contact TQ Construction about your home renovation, call 604-430-9900 or go to www.tqconstruction.ca


© Copyright 2017

Comments

REW.ca welcomes your opinions and comments. We do not allow personal attacks, offensive language, unsubstantiated allegations or self-promotional content, including promotional website links. We reserve the right to unpublish comments, to edit them for length, style, legality and taste, and to reproduce them in print or online. For further information, please contact the editor or publisher, or see our Terms and Conditions.

comments powered by Disqus

Email to a Friend

Close